Staand toilet plaatsen

Hoe installeer je zelf een toilet


Denkt u aan om een staand toilet te plaatsen voor uw nieuw badkamer, of wilt u misschien simpel uw oud toilet vervangen met een nieuwe toilet? Het is zeker een uitdaging om een staand toilet plaatsen als u hiervoor geen kennis heeft of u weet niet waar u moet beginnen. Maar als u niet een wc in huis heeft moet dit toch wel gebeuren, of u nou een staand toilet plaatsen wilt in een bestaand badkamer en  vervangen of een staand toilet plaatsen wilt in een nieuw badkamer. Want anders maken we het voor ons zelf niet makkelijk zonder een wc in huis te leven. De makkelijkste manier is om een speciale loodgietersdienst in te schakelen. Maar als u gaat voor om zelf een staand toilet plaatsen in uw badkamer dan hebben we voor u stappen die u kunt volgen om het voor mekaar te krijgen.Waar te beginnen met de installatie van een vloertoilet


U kunt beginnen met kiezen en bepalen waar u uw staand toilet wilt plaatsen in uw badkamer. Belangrijk om te weten is wel als u staand toilet plaatsen wilt in een ander en een nieuw plaats of plek in uw badkamer, dat u rekening gaat houden met bewegingsruimte die u nodig heeft om het wc te gebruiken. Houd en maak de nodige ruimte om te bewegen rondom de wc, en de bewegingsruimte die u nodig heeft is ongeveer 25 cm. U kunt altijd natuurlijk voor meer ruimte gaan maar zorg ervoor dat u niet onder 25 gaat. Dan gaan we naar de ruimte voor de toiletpot die u vrij wilt maken voor uzelf, dat is dan genoeg ruimte voor beweging hebben voor uw benen als u zittend of zelfs staand de wc gaat gebruiken. Het ligt natuurlijk vaak wel aan hoeveel ruimte u voor uzelf wilt hierbij gaan maken en hoeveel bewegingsruimte u nodig heeft voor uw benen, maar als u dat niet weet kunt u gaan voor ongeveer 50 cm. Wilt u het simpel en makkelijk maken voor uzelf, dan kunt u het houden bij bestaande aansluitingen want daar heeft u uw wc altijd gehouden. Dus beste advies van de experts op gebied van vervangen van de wc, is dat ze ons altijd recommanderen dat we ons wc op dezelfde plek vervangen of plaatsen.Nu u dat voor mekaar hebt gekregen kunt u beginnen met het watertoevoer sluiten. Wat u dan doet is dat u de watertoevoer die naar spoelbak gaat afsluit, en vervolgens trekt u om het water die over is gebleven te legen. En zo heeft u voor uzelf het makkelijk gemaakt voor geen wateroverlast te bezorgen als u verwijderen gaat de oude wc pot.


We zijn nu klaar om te beginnen met de oude wc te verwijderen. U wilt hiervoor starten met het los maken van wateraanvoer van uw staand wc, en als uw wc aan grond is geschroefd verwijder dan de schroeven. Heeft u te maken met een valpijp die aan uw wc pot is verbonden, dan moet u deze zeker losmaken van de wc. Het materiaal van de valpijp kan verschillend zijn, deze komen in materiaal als rubber, kunststof, manchet en meer. Heeft u het moeilijk met het losmaken van valpijp, dan mag u deze wel doorsnijden. Nu kunt uw closetpot heel voorzichtig beginnen met verwijderen. Het kan in sommige gevallen zijn dat u iets trekken moet van de riolering om de wc pot los te krijgen. U moet ook rekening mee houden met water die stankafsluiter van de wc pot nog zit.


Als dit allemaal goed en juist is verlopen moet u een gat in vloer nu hebben. Beste wat u nu kunt doen is het vloer schoonmaken zodat u uw riool tijdelijk kunt afsluiten. Als u wilt kunt het gat in de vloer afsluiten met wat plasticfolie.

Toiletmontage: volgende stappenWe gaan nu door naar en verwijderen van stortbak. U gaat hier twee acties tegelijkertijd uitvoeren, eerst koppeling draaien van de vlotterkraan los met het reservoir, en tweede houd de stopkraan tegen. Er zijn stortbakken die gemaakt zijn van gietijzer en een valpijp van metaal, en als u die heeft is de kans dat de twee metalen aan elkaar vastgeroest zijn. Mocht u niet kunnen deze twee uit elkaar krijgen en geen beweging uit krijgen, dan mag u beiden uit elkaar doorzagen. Pas wel op het gewicht van stortbakken die gemaakt zijn van gietijzer, want deze wegen heel erg zwaar.


Nu staat u op het punt om uw nieuw staand toilet plaatsen, want u heeft het plek ervoor goed en juist neergezet. Begin met draadeinden plaatsen op gaten van de binnenkant, en dat doet u met beide gaten. Als u niet weet wat de lengte van draadeind is, dan kunt u dit voor elkaar krijgen door volgende som: closetpot onderdikte of vloerdikte + frontpaneel dikte + tegels dikte + 1.5cm. En als u dat voor mekaar hebt gekregen gaat u door naar moeren plaatsen hierna op de draadeinden.


Als u nu zover bent zonder problemen, dan bent u uitstekend bezig dus ga zo door. We moet nu ons staand toilet zien vast te zetten. En voordat we daarmee beginnen, komen paar dingen ervoor en dat is dat u eerst kijkt of uw toilet niet wiebelt. Kijk dan met de waterpas of uw toilet wel recht staat, en zo niet maak deze dan recht en juist. Als dat allemaal goed is verlopen bent u nu klaar om het vastschroeven te beginnen. Als u in badkamer van uw huis te maken heeft met betonnen vloer, moet u zeker niet vergeten uw schroeven te zetten in pluggen. Als u wilt kunt u ook gaan voor schroef ring plaatsen die gemaakt is van speciale kunststof die u onder schroef kop plaatst, met een afdekkapje als u voor het beste gaat. Als u geen betonnen vloer heeft maar wel een betegelde vloer, dan is ons advies dat u ervoor zorgt dat u boort dieper meer dan bij betonnen vloer. En dan gaat u door met het duwen van uw plug naar onder, waarbij u dus het in de onderkant van de tegel dit nu heeft zitten. U doet dit omdat u nu geen barsten zult hebben in de tegel en zo moet u niet elke week naar winkel voor nieuwe tegels. Wilt u verbergen de onaangename en wel ook lelijke overgang in de vloer van de afvoerbuis, zet dan simpel erover een rozet die u kunt kopen van verschillende kunststoffen. Wat u doet is dat u deze eromheen de afvoerbuis legt, en vervolgens tegen elkaar drukt van uiteinden.


We zijn nu gekomen bijna aan eind van ons werk, nu moeten we ons stortbak zien op te hangen. Heeft u te maken met een losse stortbak dan kunt u deze ophangen aan de muur. Wat u wilt doen is dat u de stortbak midden van uw toilet gaat lijnen en wel met behulp van een waterpas. Neem dan als u klaar bent een potlood om te markeren de boorgaten voor waar u het ophangen wilt uw stortbak. Nu moet u de stortbak weer eruit halen, zodat u kunt boren in de wand de pluggaten. Als u dat gedaan heeft haal het stof weg uit de gaten met bijv. een stofzuiger, en steek in de gaten uw pluggen. Wartelmoer en afdichtconus gaat u vervolgens zetten op de buisaansluiting. U gaat hem dan schroeven vast met liefst verchroomd messing schroeven, anders met normale schroeven. Heeft u een model die zonder de overloop is die valpijp via gaat, dan moet u voor zorgen dat uzelf deze overlooppijpje aanbrengt.
Laaghangende tank aansluiten op toilet


Stap die we nu gaan maken is het verbinden van laaghangend reservoir met het toilet. Maar voordat we dat gaan doen gaan we eerst naar een pijp die we nodig hebben die haaks er uit ziet, die de experts noemen een spoelbocht. Deze pijp gaan we gebruiken door het in stortbak te steken die komt van de stootrand. Als een spoelbocht te lang is en het past niet, kunt u deze gerust op maat gaan zagen tot het precies de maat treft die u nodig heeft. Nu u dat gedaan heeft gaat u door naar het aansluiten deze spoelbocht naar stortbak, vergeet niet de plastic wartelmoer en pakkingsring die erbij hoort. U heeft nu een verbinding gemaakt met de pot, die doorloopt naar kunststof manchet en deze weer op mof steekt op de pot. U moet ervoor zorgen bij gebruik van een sok dat u komt gelijk met de valpijp rand. En als u ziet dat deze te lang uit komt, mag u wegsnijden de gedeelte van de binnenkant.Het stortbak komt niet bij iedereen laag, en dus wat doet u als u een hooggeplaatste stortbak heeft? Dan heeft u hiervoor nodig een valpijp die in twee of driedelig komt die dan weer verbonden wordt met de hooggeplaatste stortbak, en deze vervolgens verbonden met de toilet pot. Een tweedelig valpijp is voor de meeste gevallen meer dan genoeg. U heeft een driedelig valpijp nodig alleen als u niet recht de stortbak achter de pot kunt hangen. We gaan vandaag voor een tweedelige valpijp en deze als het nodig is geven we de juiste lengte door het in te korten, en u kunt ze anders voor wc plaatsen ook buigen. We raden u aan om PVC-lijm in voor wc plaatsen in huis te halen, waarmee u alle stukken die aan elkaar moeten komen te lijmen. U bent nu bijna aan het eind gekomen met uw staand toilet vervangen, dus hou nog eventjes vol. Met uw wc plaatsen gaat u door nu naar zadel die we gebruiken om valpijp op de wand vast te zetten, u wilt krijgen dat het wc-bril die is opgeklapt ertegenaan rust. Op meeste zadeltjes kunt u vinden een stootbuffertje die vaak in rubber materiaal komen.


U heeft nog maar over uw wc aansluiten op afvoer nog te gaan, en verder aansluiten van waterleidingen. Wat u nu gaat doen is aansluiten waterleiding via naar stopkraan en deze vervolgens naar stortbak. Voor wc plaatsen in dit geval maakt u gebruik van 12mm pijp. Check tegelijkertijd of je water ziet lekken terwijl u water laat vol lopen in de reservoir. Nu u klaar bent met wc plaatsen en installatie van een vloertoilet, kunt u uw vulhoogte instellen van uw stortbak.


U heeft nu alle stappen gemaakt en als het goed is een succesvol installatie van een vloertoilet bereikt.Als het u niet gelukt is de WC correct te installeren, geen paniek – bel gewoon onze spoed ontstoppingsdienst in Amsterdam of een andere stad. Wij helpen u graag!


Handige links:

Recent Post

Het verleggen van leidingen

February 15th, 2023
phone097010280682